Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

České filmy na karlovarském festivalu: Kábul, motory, láska, smrt

Jaroslav Vávra předělává vraky na závoďáky – jeho partnerka Jitka závodí. Foto: Aerofilms
Jaroslav Vávra předělává vraky na závoďáky – jeho partnerka Jitka závodí. Foto: Aerofilms

V pondělí na karlovarském festivalu proběhla premiéra celovečerního animovaného filmu Moje slunce Mad natočeného podle románu Petry Procházkové. Ačkoliv se jednalo o vymyšlený příběh, byl napsán na základě autentických zážitků. Realita a fikce se letos na festivalu prolínají, v soutěžní sekci jsou zařazeny i silné české dokumenty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Autor filmového dokumentu často stojí před volbou: natočit snímek z exkluzivního prostředí, kam je těžké dostat se s kamerou, nebo si najít nějaké vlastní téma, o které dosud nikdo nestál, v podstatě je filmem vytvořit a získat možnost více si vyhrát s jeho výslednou podobou, protože prostředí neklade natáčení takový odpor?

Co je ještě život?

Film Adély Komrzý Jednotka intenzivního života patří do té první kategorie. Autorce se podařilo dostat se s kamerou na oddělení nemocnice, kde jsou pacienti v terminálním stadiu života. V dokumentu tak sledujeme dva paliativní lékaře při práci. Obnáší to chodit s kamerou do pokojů velmi nemocných lidí a zaznamenávat jejich rozhovory s těmito doktory, kteří se oba vyznačují klidem a laskavýma očima s vráskami od úsměvů. Paliativní doktoři se sami pohybují ve velmi nejasném terénu. Chvílemi to téměř vypadá, jako by

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

vitjanecekcz@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Dokument

Film

Karlovarský filmový festival

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější