Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko uzavřelo kábulskou evakuaci medailí. Svět se mezitím snaží zachránit co nejvíce Afghánců

Evakuace z Kábulu je v plném proudu, západní země se snaží stihnout, co se dá. Na snímku nastupují Afghánci do amerického letounu C-17 Globemaster. Foto: ČTK/AP
Evakuace z Kábulu je v plném proudu, západní země se snaží stihnout, co se dá. Na snímku nastupují Afghánci do amerického letounu C-17 Globemaster. Foto: ČTK/AP

Z pohledu tuzemské veřejné debaty skončila evakuace lidí prchajících před Tálibánem příletem třetího speciálu české armády, politici si pospíšili s vyznamenáním velvyslance Jiřího Balouna. Jenže akce v Kábulu pokračuje a má rozměry obrovského úsilí i zoufalství. Vojáci západních zemí se vydávají na území ovládané táliby pro ty, kteří na letiště přijet nemohou. A čas se jim krátí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezident Miloš Zeman avizoval, že Balounovi udělí medaili za hrdinství či za zásluhy – a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si pospíšil, aby velvyslance rovnou vyznamenal nejvyšším resortním oceněním Za zásluhy o diplomacii.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata na sítích poděkoval vojákům, kteří se akce zhostili a zvládli ji i v těžkých podmínkách. Zmínil, že armáda nasadila i speciální síly.

Z letmého pohledu z české kotliny evakuace Afghánců prchajících před Tálibánem prakticky skončila. Jenže na kábulském letišti je pořád velmi dramatická situace. V evakuačních letadlech vypravených spojenci možná už odletěli či odletí i ti ze spolupracovníků tuzemských sil, pro které už Češi čtvrtý let nevyslali.

Velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun převzal 23. srpna 2021 v Praze nejvyšší vyznamenání ministerstva zahraničí za práci při evakuaci z Kábulu. Foto: ČTK

Jen Američané dokázali z Kábulu dostat leteckými speciály během 36 nedělních a pondělních hodin sedmnáct tisíc lidí – a podle posledních zpráv už rychlost evakuace dosáhla dvaceti tisíc lidí za 24 hodin.

Dav snažící se dostat k letadlům ušlapal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tálibán

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější