Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentův vrtoch a další útok na BIS. Experti reagují na Zemanovy výroky o odposleších

Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK

Za prezidentův vrtoch nebo za další ze stupňujících se útoků vůči civilní kontrarozvědce označili odborníci oslovení Deníkem N výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka před několika lety nařídil odposlechy lidí z nejbližšího okolí hlavy státu. Jaký to může mít důsledek, se ale experti neshodují. Zatímco podle Jana Paďourka z CEVRO Institutu, bývalého náměstka ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), Zemanova slova škodí BIS i České republice, exšéf civilní rozvědky Karel Randák má za to, že by aktuální výroky zpravodajcům ublížit neměly. Kauzu řešili členové vlády za ANO a bude se jí zabývat i sněmovní komise pro kontrolu BIS, která se sejde ve čtvrtek.

„Vnímám to jako pokračování prezidentových útoků proti BIS a konkrétně jejímu řediteli. Když se na vše podíváte v čase, tyto útoky se stále stupňují. Používají se nové a nové rádoby argumentace, které mají vysvětlit, proč by pan Koudelka neměl být ředitelem BIS,“ komentoval pro Deník N prezidentova slova Paďourek.

Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk řekl, že se od zdrojů uvnitř tajné služby dozvěděl o odposlouchávání svého okolí. A nejde podle něj jen o ekonomického poradce Martina Nejedlého.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník Bezpečnostní informační služby informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě, protože odposlechy probíhají přes mobilní telefony,“ řekl prezident Blesku s tím, že sám svůj mobilní ani pevný telefon nemá.

Na odposlechy pak prý upozornil premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Posléze mi pan premiér za přítomnosti pana kancléře (Vratislava Mynáře, pozn. red.) sdělil, že odposlechy zastavil, ale nebyla to pravda, protože z útrob Bezpečnostní informační služby jsem se opět dozvěděl, že odposlechy pokračují,“ prohlásil v neděli prezident.

V reakci na to pak podle svých slov Babiše požádal, aby Koudelku odvolal.

Premiér nemá pravomoc

Jenže postupně vycházejí najevo informace, které tuto verzi zpochybňují. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) například řekla, že Babiš v pondělí záležitost řešil se členy vlády za ANO. Z jeho slov, tak jak je podala Schillerová, nicméně Mynářova přítomnost nevyplývá. Spíš naopak. „Pan premiér nás informoval, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější