Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Galerijní chodec v jižních Čechách: Rittstein, Houser, normalizace

Obraz Milana Kunce v Zámecké jízdárně na Hluboké. Foto: Ivan Adamovič, Deník N
Obraz Milana Kunce v Zámecké jízdárně na Hluboké. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Tři tipy na výstavy, na něž můžete natrefit v jižních Čechách. Rittstein a umění normalizace vás přenesou do naší nedávné minulosti, zatímco Milan Houser nabídne konfrontaci s hvězdnými dálkami a odosobněným vesmírem, kterým byly donedávna kryty naše měny.

Egon Schiele Art Centrum

Český Krumlov

Do 30. 1. 2022

Egon Schiele Art centrum v Českém Krumlově je soukromá galerie s výstavami evropských parametrů. Její existenci ovšem v loňském roce silně podlomila proticovidová opatření a prudký pokles turistů, ze kterých Krumlov vždy žil. Ředitelka galerie v zimě posílala na ministerstvo kultury prosbu o příspěvek na topení, aby se v galerii dalo aspoň trochu existovat. I nyní je návštěvnost, z níž je galerie z větší části financovaná, hluboko pod běžným stavem.

Pokud se tedy budete v oblasti pohybovat, nevynechejte tento výstavní prostor, který vznikl rekonstrukcí budovy pivovaru ze 16. století a sám o sobě je estetickým zážitkem. V současné době v něm jako vždy probíhá několik výstav naráz. Mladý malíř Jakub Sýkora tu předkládá výsledek rezidenčního pobytu – plátna, na nichž jsou v geometrickém zjednodušení zachyceny skupinky turistů vracejících se do liduprázdného města. Zaznamenané útržky rozhovorů dodávají obrazům jemný humor. Kateřina Šedá expozicí UNES-TO navazuje na svůj dřívější projekt UNES-CO a zapojuje do českokrumlovské reality všechny ženy své rodiny včetně kompletně sem přestěhovaného obýváku babičky Milady.

Michael Rittstein: Lajka, kpt. Nemo a Valentýna. 2001. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Hlavním tahounem je ale velká výstava obrazů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější