Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišova podpora sílí. Mezi příznivci STAN se začíná projevovat skepse ke koalici s Piráty

Premiér Babiš během volební kampaně v Ústeckém kraji. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Babiš během volební kampaně v Ústeckém kraji. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Začátkem srpna se do vedení ve všech průzkumech dostalo hnutí ANO. Podle aktuálního šetření Kantaru pokračuje propad Pirátů se Starosty, ti oslabují už několik měsíců. Data ukazují, že část voličů STAN začíná o koalici s Piráty pochybovat.

Hnutí ANO se během léta dostalo opět pevně do vedení. Postupné posilování jeho voličské podpory v minulých dnech a týdnech signalizovaly všechny výzkumné agentury. První místo pro hnutí Andreje Babiše potvrzuje i čerstvý volební model Kantar CZ pro Českou televizi.

Zejména na jaře se ANO příliš nedařilo, jeho podpora propadla až k 20 procentům hlasů. V srpnu by mu ale podle Kantaru připadlo 27,5 procenta. Od červnového měření ANO velmi posílilo, získalo by o 6,5 procentního bodu více než začátkem léta.

„Zdá se, že s tím, jak se přes léto uklidnila epidemiologická situace, se k hnutí ANO začali vracet jeho původní voliči. Dle odpovědí respondentů se zdá, že jejich odklon od ANO byl v době krize jen momentální. Vývoj preferencí ANO tak v posledních měsících silně kopíruje vývoj epidemie, případně přijímaná protiopatření,“ popisují výzkumníci.

O druhé místo a o pozici hlavního vyzývatele Andreje Babiše se aktuálně přetahují obě opoziční koalice. Ty by podle Kantaru získaly stejnou podporu, volilo by je 21 procent lidí. Pro obě předvolební spojenectví jdeoproti červnovému měření o pokles. Koalice Pirátů a STAN ztratila tři procentní body, Spolu oslabila o 2,5 procentního bodu.

Zejména u Pirátů a STAN jde o dlouhodobější trend – všechny výzkumy z posledních měsíců totiž ukazují, že tato koalice postupně slábne a její vedení z jarních měsíců je minulostí. Podle dat Kantaru ztrácejí Piráti své voliče směrem k ODS a také k hnutí ANO.

„Jako důvod stále rezonují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější