Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš se kvůli tlumočníkům rozčílil na Metnara, mluvil o jeho odvolání

Premiér Andrej Babiš o víkendu kritizoval ministra obrany Lubomíra Metnara. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš o víkendu kritizoval ministra obrany Lubomíra Metnara. Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) dával minulý týden otevřeně najevo svou nespokojenost s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO), který podle něj návrh na záchranu afghánských tlumočníků pracujících pro českou armádu předložil vládě pozdě. Premiér podle zdrojů Deníku N dokonce ještě v neděli hovořil o tom, že Metnara z funkce odvolá. Také ministr připouští, že jej Babiš kritizoval. O možném odvolání se mu prý ale nezmínil.

Když premiér ve čtvrtek stál na tiskové konferenci vedle ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD) a velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna, pochválil české vojáky i diplomaty za „fantastický výkon“. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) však po boku premiéra nestál a Babiš jej ani slovem nezmínil, přestože to byla právě armáda, která se třikrát otočila se svým speciálem v Kábulu a přivezla ze země na dvě stovky lidí.

Jak zjistil Deník N ze čtyř na sobě nezávislých zdrojů, Babiš byl ještě koncem minulého týdne s Metnarovým postupem velmi nespokojený a podle některých svědků dokonce hovořil o jeho odvolání. Ministra nakonec mohlo zachránit i to, že se celá akce povedla a armáda dokázala od víkendu do bezpečí dostat téměř všechny lidi, které chtěla.

Zdroje z vlády, diplomacie i z blízkosti armády Deníku N popsaly, že hlavním důvodem Babišovy kritiky byl pozdě schválený program na pomoc afghánským překladatelům, kteří pracovali pro naše vojáky.

Vláda tento návrh schválila koncem července a podle ministerstva obrany počítal primárně s finanční pomocí. Babiš podle zdrojů Deníku N Metnarovi vyčítal pomalý postup. „Návrh přišel pozdě, premiér o tom nevěděl. Celé to minulý týden bouchlo a Metnar byl na dovolené. Babiš se kvůli tomu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Armáda ČR

Tálibán

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější