Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš na svůj slib zapomněl. Mobilní data zůstala drahá, Češi jsou na dně Evropy

Telekomunikace, ilustrační. Foto: Pixabay
Telekomunikace, ilustrační. Foto: Pixabay

Andrej Babiš Čechům slíbil příchod čtvrtého operátora, který by tlačil na zlevňování mobilních služeb. Klíčem měla být aukce nových kmitočtů pro sítě páté generace. Její chaotický průběh byl ale jednou z příčin, proč ke změně nedošlo. Od kdysi ostře sledovaného tématu dávají politici před volbami ruce pryč. Český telekomunikační úřad ho ale překvapivě znovu vrací do hry.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Proč nejsou v Česku mobilní data stejně levná jako v Polsku? „Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska,“ odpověděl před čtyřmi lety v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Lubomír Bokštefl, náměstek ministra průmyslu zodpovědný za elektronické komunikace. Jen dva týdny nato byl ze své funkce odvolán, stejně jako jeho šéf, ministr Jan Mládek.

Mobilní data byla problematickým tématem i pro pozdější šéfku resortu Martu Novákovou, podle níž za jejich cenu může nadměrné využívání wifi sítí. Ve funkci skončila dva měsíce po tomto výroku.

Snaha o zlevnění dat byla před pár lety ostře sledovaným politickým tématem. Ministři se například trumfovali v tom, jak nízké ceny firemních tarifů dokážou pro své úřady u T-Mobilu, Vodafonu či O2 nasmlouvat. Nezisková organizace dTest uspořádala aukci na výhodný tarif pro skupinu přihlášených sto tisíc zájemců.

Nyní je situace zcela jiná. Neziskovky už mobilní data neřeší. Nezmiňuje je žádný z programů stran, které mají šanci se na podzim dostat do Sněmovny. A v kampani o nich nemluví ani kandidáti.

Na první pohled to dává smysl. Tarifů s neomezenou porcí internetu, po nichž experti léta volali, se Češi už dočkali. Nabízí je všichni tři hlavní operátoři. Jenže ceny zůstávají na evropské poměry vysoké.

V předešlých letech české zákazníky data stála skoro nejvíc z občanů EU. Teď je cena mobilního internetu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Telekomunikace

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější