Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filip pomohl podnikateli Horáčkovi na ministerstvu v Astaně. O měsíc dřív od něj podle policie dostal půl milionu

Předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předseda komunistů Vojtěch Filip dostal podle policie v dubnu 2018 v hotovosti půl milionu korun od stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka. O měsíc později už spolu letěli na návštěvu Kazachstánu, kde místopředseda Sněmovny nyní stíhanému podnikateli a jeho projektům otevíral dveře na ministerstvo zdravotnictví.

Filip s Horáčkem a dalšími dvěma podnikateli se připojili k delegaci poslanců zemědělského výboru, program ale měli odlišný – kromě ministerstva zdravotnictví navštívili například dvě nemocnice. Právě v oblasti zdravotnictví Horáček podnikal.

Tehdejší velvyslankyně v Kazachstánu Eliška Žigová Deníku N popsala, že příprava Filipova programu neprobíhala zcela standardně.

„Na poslední chvíli se k té cestě připojil právě pan Horáček a dva podnikatelé. Požádali, aby mohli mít prohlídku nemocnic, a požádali o jednání na ministerstvu zdravotnictví,“ popsala Deníku N Žigová, která je nyní ředitelkou odboru Asie a Tichomoří na ministerstvu zahraničí. „Nakonec jsme to připravili, i když jsme jim řekli, že takhle se to nemá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Korupce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější