Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Předání peněz se děje i legálně, hájí Filipa vládní poslanci. Opozice jim klade za vinu, že ho drží ve funkci

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Policie požádala českobudějovický finanční úřad, aby doměřil místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Filipovi daň. Trestně stíhaný lobbista Tomáš Horáček mu totiž měl dát 500 tisíc v hotovosti, které podle vyšetřovatelů šéf KSČM nezdanil. Filipovy spolustraníky to ale příliš nerozrušuje, naopak se pozastavují nad postupem Národní centrály proti organizovanému zločinu. Opozice tvrdí, že je to hlavně vizitka hnutí ANO, a vládní koalice mlčí.

Na předsedu komunistické strany se v posledních letech zaměřila policie kvůli jeho obchodním vztahům s podnikatelem a lobbistou Horáčkem. Jak před časem informoval deník Právo, Filip se kvůli němu například obrátil na finanční úřad a snažil se zahladit jeho problémy související s První chráněnou dílnou.

Jak včera zjistil Deník N, Horáček na policii vypověděl, že dal Filipovi půl milionu korun. Server iRozhlas pak doplnil, že k předávce mělo dojít v dubnu 2018 na půdě Sněmovny. Policistům se nepodařilo prokázat, že šlo o úplatek, a věc předali českobudějovickému finančnímu úřadu, aby místopředsedovi Sněmovny doměřil daň.

Kolegy z KSČM ale tato kauza příliš nezajímá. Komunistického poslance Jiřího Dolejše naopak překvapil postup policie. Tvrdí, že u předsedy strany nenašli žádné pochybení. „V podstatě policie

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Korupce

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější