Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko může Evropskou komisi žalovat kvůli stopnutému proplacení dotace pro Agrofert, potvrdil Brusel. Dalších plateb se to zatím netýká

Sídlo Evropské komise. Ilustrační foto: EU
Sídlo Evropské komise. Ilustrační foto: EU

Česká republika může žalovat Evropskou komisi kvůli pozastavenému vyřízení žádosti o proplacení dotace pro firmu Fatra z holdingu Agrofert, potvrdil Deníku N Brusel. Podle ministerstva průmyslu a obchodu se na to stát připravuje, chce postup Komise napadnout u Soudního dvora EU v Lucemburku. Výsledkem by navíc měl být právně závazný soudní výrok týkající se otázky střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ačkoli Evropská komise na základě svého auditu jasně konstatovala, že je předseda tuzemské vlády ve střetu zájmů, a není tedy možné žádat o proplacení dotací pro firmy z jeho svěřenského fondu, Česko 16. června požádalo o proplacení dotace pro firmu Fatra. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jde o součást předjednaného postupu s Evropskou komisí.

„Letos v květnu přišel na ministerstvo dopis Marca Lemaîtra z Generálního ředitelství pro regionální a městskou politiku Evropské komise, v kterém Lemaître jménem komisařů EK Ferreirové (pro regionální politiku, pozn. red.) a Hahna (pro rozpočet) potvrdil, že ČR může certifikovat jednu žádost o platbu související s auditem, který se týká premiéra Andreje Babiše. Do certifikace tak MPO poslalo projekt společnosti Fatra,“ popsala redakci mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Minulý týden ale přišel další dopis z Bruselu, na který upozornil server irozhlas.cz. Lemaître, který je šéfem Generálního ředitelství pro regionální a městskou politiku, kam tyto dotace spadají, v něm vyzývá Česko, aby žádost o proplacení dotace ve výši 547 tisíc korun pro Fatru stáhlo. Zásadní je ale v tomto dopise zdánlivě nenápadná formulace, kterou Lemaître oznamuje rozhodnutí Komise o přerušení platební lhůty.

„Musím vás informovat, že jsem se jakožto pověřená schvalující osoba rozhodl přerušit od data tohoto dopisu platební lhůtu týkající se žádosti o platbu,“ píše generální ředitel.

Právě toto rozhodnutí Komise o přerušení platební lhůty totiž Česká republika může napadnout soudně.

„Toto přerušení platby může být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější