Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dřív nepřiznával téměř žádné příjmy, loni advokát Filip vydělal skoro čtvrt milionu. „Řešili jsme velký rozvod i dědictví,“ říká

Předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Šéf komunistů Vojtěch Filip si loni jako advokát vydělal přes dvě stě tisíc korun, vyplývá to z jeho nového majetkového přiznání. Deník N přitom upozornil, že v předchozích letech až na jednu výjimku nepřiznal žádný vedlejší příjem, přestože advokátní praxi provozoval. Filip trvá na tom, že jeho předchozí přiznání byla úplná.

Předseda KSČM Vojtěch Filip za roky 2017 a 2018 neuvedl žádné vedlejší příjmy z advokátní činnosti, ačkoliv podle zjištění Deníku N jeho kancelář zastupovala řadu klientů. Za rok 2019 pak uvedl, že si vedlejší činností vydělal zhruba čtyřiadvacet tisíc korun. Mohlo se tak zdát, že si jeho kancelář sotva vydělá na výplatu pro advokátku a na pronájem prostor, které má v Praze a v jižních Čechách.

V nově zveřejněném Filipově majetkovém přiznání, které si Deník N vyžádal na základě informačního zákona od resortu spravedlnosti, je tomu ale jinak – šéf komunistů v něm deklaroval, že si podnikatelskou činností za rok 2020 vydělal zhruba 224 tisíc korun.

Filip v novém přiznání jako své jediné podnikání nebo samostatně výdělečnou činnost uvádí pouze výkon advokacie a poté částku, kterou si podnikáním vydělal. Kromě toho šéf komunistů přiznal, že má úvěr u ČSOB v hodnotě zhruba šestašedesáti tisíc korun.

Výrazně vyšší přiznané příjmy Filip vysvětluje tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější