Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Paříž postavila supertým s Messim, Mbappém i Neymarem. Navzdory pravidlu o finančním fair play

Hvězdné posily Gianlugi Donnarumma (vlevo), Sergio Ramos (uprostřed) a Lionel Messi přišli do Paříže po vypršení kontraktů v AC Milán, Realu Madrid a Barceloně. Foto: ČTK / ZUMA / Pierre Stevenin
Hvězdné posily Gianlugi Donnarumma (vlevo), Sergio Ramos (uprostřed) a Lionel Messi přišli do Paříže po vypršení kontraktů v AC Milán, Realu Madrid a Barceloně. Foto: ČTK / ZUMA / Pierre Stevenin

Současná fotbalová Paříž působí na papíře jako jeden z nejlepších týmů historie. K Neymarovi a Mbappému v létě do útoku přibyl legendární Lionel Messi, obranu bude zase nově řídit bývalý kapitán Realu Madrid Sergio Ramos a do branky se postaví nejlepší hráč uplynulého mistrovství Evropy Gianluigi Donnarumma. Jak je ale možné, že se ve francouzské metropoli sešlo tolik hvězd, když funguje už více než deset let pravidlo o finančním fair play?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tým Paris Saint-Germain (PSG) byl hvězdami nabitý už minulou sezonu, další velmi zvučná jména se přidala v létě. Za 60 milionů eur přišel z Interu Milán mladý obránce Achraf Hakimi, po vypršení kontraktů dorazili zdarma Donnarumma, Ramos, kapitán nizozemské reprezentace Georginio Wijnaldum a hlavně jeden z nejlepších fotbalistů historie Lionel Messi, který nemohl prodloužit kontrakt v Barceloně kvůli obrovským dluhům katalánského klubu.

Jen za platy nově příchozích hráčů vyplatí PSG podle španělského deníku Marca necelých 100 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun, ročně. A to není řeč o případných bonusech za získané trofeje a o dalších individuálních prémiích založených na počtu vstřelených branek nebo udržení čistých kont.

Celkově vynaloží Paříž v probíhající sezoně podle twitterového účtu Swiss Ramble na platy hráčů 414 milionů eur, v přepočtu asi 10,5 miliardy korun, což je klubový rekord. Více svým hráčům vyplácela v historii právě pouze Barcelona, která na to doplatila odchodem klubové ikony Messiho.

Pařížský celek s katarským vlastníkem v zádech si ale něco podobného může dovolit zejména díky tomu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Francie

Ekonomika, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější