Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Königovo Vřeteno je temným obrazem pro mladé emo čtenáře

Autor si ke knize jen tak sám pro sebe namaloval i několik obrazů. Repro: Jakub König
Autor si ke knize jen tak sám pro sebe namaloval i několik obrazů. Repro: Jakub König

Renesančně nadaný Jakub König se po hudbě a malování pustil do prvního románu. Typově je Vřeteno dystopií pro mládež, osvěžuje ji vytříbený autorský styl.

Ačkoliv píšeme o knižním debutu, jméno Jakub König není v kulturním světe neznámé. Autor vystudoval scenáristiku, příležitostně se živil jako publicista, ale má za sebou i řadu povídek, e-knihu, básně a množství písňových textů. V hudebním světě na sebe upozornil jako maskovaný černý kuchař Kittchen, který utáhl koncert sám jen se svým zpěvem a kytarou. Pod touto identitou vydat čtyři alba, později založil vícečlennou kapelu Zvíře jménem Podzim a vytvořil kolem ní autorský projekt spojený i s ilustrovanou knihou. Ano, Jakub König kromě toho všeho také kreslí a maluje. Zkrátka vyhraněná autorská osobnost všestranného nadání.

Žánrově je jeho román Vřeteno jakousi temnou sci-fi pro mládež. Bývá označována za dystopii, což není úplně mimo, ale k typické dystopii tu chybí více záchytných bodů o fungování tohoto světa. Ten totiž teprve postupně objevujeme očima hlavního hrdiny, teenagera Keye. Skrze jeho emotivní vyprávění se před námi postupně rozvíjí podivuhodný svět uspořádaný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější