Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bylo to rychlejší než nejčernější scénáře.“ Bleskový pád Kábulu nečekali Američané ani české služby, varování ale existovala

Bidenovo oznámení o rychlém odchodu do 11. září podle expertů mohlo vést k demoralizaci afghánských sil. Foto: ČTK
Bidenovo oznámení o rychlém odchodu do 11. září podle expertů mohlo vést k demoralizaci afghánských sil. Foto: ČTK

Internet je plný tezí, že „nikdo nečekal“ – míněno ze zpravodajské komunity a z řad politiků – tak rychlé zhroucení afghánského režimu po stažení mezinárodních sil. V době, kdy se na veřejnost dostala informace, že afghánské vládě zbývá možná jen 90 dní, nechybělo k ovládnutí Kábulu islamisty ani 90 hodin. Deník N mluvil se dvěma vysoce postavenými důstojníky českých zpravodajských služeb, kteří přiznávají, že sice měli různě černé scénáře vývoje v Afghánistánu, ale takovou rychlost převzetí země Talibánem neočekávali.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Lessons learned“ – česky a méně vznešeně řečeno „poučení“ – je nyní možná to jediné, co si může Západ z pádu Afghánistánu do rukou islamistů odnést.

Takové poučení může vzejít i ze selhání západních zpravodajců ve vyhodnocení toho, jak dlouho se bez spojeneckých sil afghánský režim udrží. To se zatím navenek jeví jako hlavní důvod překotné a chaotické evakuace z kábulského letiště.

Důsledné prozkoumání tohoto selhání určitě uvnitř služeb nastane, ale už teď je namístě se ptát, zda zpravodajci selhali úplně a případně proč?

Jak ukazuje například Washington Post, pochybující hlasy ohledně odolnosti kábulské vlády zaznívaly už dříve. Jen je nikdo nechtěl moc poslouchat.

„Měsíce před tím, než Biden zveřejnil svůj plán stažení, varoval velitel amerických a aliančních jednotek v Afghánistánu generál Austin Miller, že rychlý kolaps vlády není pouhou možností, ale nejpravděpodobnějším výsledkem rychlého stažení spojenců,“ píše Washington Post s odvoláním na člověka, který Millerovu analýzu viděl.

„Bude to špatné a stane se to rychle,“ cituje ho list.

Financial Times zase upozornily, že američtí zpravodajci a vojenští velitelé prezidenta Joea Bidena veřejně i neveřejně varovali, že Táliban

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tálibán

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější