Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na propadlících tratí Česko až 18 miliard korun ročně. Vysvětlujeme, kdo a co jim může pomoci

Propadlé děti se nevyplatí nikomu. Foto: Adobe Stock
Propadlé děti se nevyplatí nikomu. Foto: Adobe Stock

Když se narodíte v chudé rodině v okrajovém regionu Česka, máte násobně vyšší pravděpodobnost, že také skončíte bez vzdělání. Jsou to spojené nádoby: chudí rodiče jsou většinou nevzdělaní a nemohou proto dětem pomáhat s učením. Často mají problémy s bydlením, které je ke klidnému učení dětí potřeba. A také s exekucemi, jež znamenají velký psychický stres pro celou rodinu. Vzdělání je ale zároveň nejjistější cestou k úspěchu, dobrému životu a vyššímu platu. Z něj pak také jde více daní do státního rozpočtu. Čím víc nevzdělaných dětí dnes máme, tím chudší bude celé Česko za deset či dvacet let.

Chudoba v nejširším slova smyslu má nejvýraznější dopad právě ve školství. Děti ze znevýhodněných rodin totiž ve škole častěji propadají v chudých regionech. Pokud jsou rodiče v exekuci a bydlí na ubytovně, mají jejich děti menší pravděpodobnost, že se dostanou dál než na konec základní školy; a pokud ano, skončí spíše s výučním listem než s maturitní zkouškou.

Kdybychom chtěli vyjádřit v penězích, o kolik stát přichází, když chudé děti nechává bez vzdělání, stačí jedno číslo: zvýšení studijních výsledků nejslabších žáků by mohlo Česku podle odhadů přinést v průměru osmnáct miliard korun ročně.

Na nevzdělaných dětech stát navíc ušetří jen v krátkodobém horizontu. Nemusí sice vynakládat peníze na doučování, sociální práci s rodinou nebo dávky na školní pomůcky pro propadlíky, které nepodporuje v docházení do školy rodina. Podle mnoha výzkumů pak ale tyto děti v dospělosti častěji pobírají různé sociální dávky, ocitají se ve vězení či odkládají své potomky do dětských domovů. Častěji padají do dluhů, a tedy do šedé ekonomiky, v rámci níž neodvádějí státu daně. V konečném součtu tak vyjde daňového poplatníka každé dítě, které nedokončí devátou třídu nebo střední školu, mnohonásobně dráž. Krátce řečeno: nevzdělanost a chudoba se nevyplatí nikomu.

Aby se tyto děti dostaly z chudoby díky vzdělání, jsou v jejich životě klíčové dva okamžiky: chodit aspoň dva roky do mateřské školy a dokončit střední školu s maturitou.

Jak ukazují kvalifikované ekonomické odhady, kdyby se

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

info@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Chudoba

Exekuce

Školství

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější