Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo může za fiasko v Afghánistánu? Biden to schytává ze všech stran, Američanům se vrátily vzpomínky na Vietnam

Joe Biden ještě minulý měsíc ujišťoval, že Tálibán Kábul neovládne. Stalo se ale přesně to. Foto: Adam Schultz, Bílý dům, Flickr
Joe Biden ještě minulý měsíc ujišťoval, že Tálibán Kábul neovládne. Stalo se ale přesně to. Foto: Adam Schultz, Bílý dům, Flickr

Ještě v úterý zástupci americké armády tvrdili, že bude trvat měsíce, než se Kábul ocitne v ohrožení. Nekompromisní ovládnutí země Tálibánem o pět dní později ukazuje, jak osudně se mýlili.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Datem, kdy měli Američané podle prezidenta Joea Bidena po dvaceti letech definitivně opustit Afghánistán, mělo být letošní 11. září. Do toho dne zbývají čtyři týdny, ale Američané z Kábulu prchají už dnes. Nečekali, že Tálibán ovládne zemi včetně jeho hlavního města tak rychle.

Není jasné, jak se mohli Američané od generálů přes ministry až po samotného prezidenta v odhadu situace v Afghánistánu tak mýlit. Ale ať je vinen kdokoli, zmýlil se hluboce a s tragickými následky.

Tálibán zemi ovládl obratem a během týdne bojů došel k hlavnímu městu Kábulu, které bez většího odporu převzal. Utíkající Američané si z ambasády odvezli všechny cenné dokumenty, ostatní zničili a z budovy zmizela i americká vlajka. Tálibán si vyvěsil svou, bílou. A tím symbolicky ukončil dvě dekády, během nichž Západ doufal, že Afghánistán změní.

Přitom ještě v úterý vyhodnotil vysoce postavený zdroj z americké armády nebezpečí takto: „Pád Kábulu do rukou Tálibánu by mohl přijít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Joe Biden

Tálibán

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější