Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Účes Lady Ju byl 20 let lakmusovým papírkem ukrajinské politiky. Teď se Tymošenková vrací do boje s hladkým ohonem

Julie Tymošenková zatím nikdy nevybojovala nejvyšší funkci. Už dlouho je ale první dámou ukrajinské politiky. Foto: Iva Zímová
Julie Tymošenková zatím nikdy nevybojovala nejvyšší funkci. Už dlouho je ale první dámou ukrajinské politiky. Foto: Iva Zímová

Schoulená žena na kolečkovém křesle ničím nepřipomíná hrdou, snad až povýšenou dámu, která sebejistým hlasem staví do pozoru armádu ukrajinských politiků. Dámu, které se nepřátelé bojí a přátelé před ní klečí. Její projev působí uboze až trapně. Dav na kyjevském Majdanu rozpačitě zatleská. Spíš ze soucitu. Juliju Tymošenkovou právě propustili z vězení. Je 22. února 2014. Nic nenasvědčuje tomu, že přesně o pět let později se tahle povadlá královna ukrajinské politiky stane favoritkou prezidentského klání. Že se dokáže odrazit, pokolikáté už, ode dna a vrátit tam, odkud tolikrát spadla. Blízko k vrcholu.

Před letošní volební kampaní se Julija Volodymyrivna Tymošenková zbavila svého pověstného pleteného copu omotaného kolem hlavy a zvolila úhledně sčesaný jednoduchý uzel navozující dojem serióznosti, světovosti a politické usedlosti. Obraz ukrajinské vlastenky s výrazně slovanskou příchutí bylo prý třeba inovovat.

Politologové a novináři pokládají toto gesto za jedno z nejdůležitějších v předvolebním klání, které vyvrcholí 31. března 2019 hlasováním o hlavě státu. Účesy Tymošenkové totiž nejsou prostým ženským rozmarem, ale signalizují změny, které jejich nositelka očekává, i naznačují plány, které jedna z favoritek blížících se voleb má.

Světově věhlasný preclík

Je to už poněkolikáté, co má šanci stát se první vládkyní nezávislé Ukrajiny v historii. Do čela vlády se jí už párkrát probojovat povedlo, v parlamentu je jako doma, dvakrát okusila pobyt ve vězeňské cele, před soudem vypovídala nesčíslněkrát. Její život je hotová předloha pro hollywoodský film. Její minulost je pestrá a temná, osobní život rozpustilý i neuchopitelný, politické kontakty pochybné, mužů jí vždycky u nohou klečelo hned několik najednou, a byli mezi nimi i prezidenti.

Zatímco svět si ji zafixoval jako ženu s copem typu preclík omotaným kolem hlavy a její nejnovější nečekané úpravě vizáže se diví, znalci vědí, že jde o promyšlený PR tah. Jako vždycky před tím. Málokdo si pamatuje, co obsahují Tymošenkové politické programy. Všichni ale vědí, co měla při významných příležitostech na sobě a jak se chovala.

Předvolební kampaň Tymošenkové nese název Nový směr Ukrajiny. Program předpokládá změny v ústavě. Je shrnut ve čtyřech bodech:

  • Nová společenská smlouva
  • Nový ekonomický směr
  • Nová strategie míru
  • Ekosystém života člověka

Do politiky vstoupila před více než dvaceti lety jako brunetka s mikádem. Začátek blond éry Tymošenkové znamenal zároveň změnu politického stylu. Stala se dravější, někdy až nežensky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajina

Ukrajinské prezidentské volby

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější