Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kábul padl. Tálibové tvrdí, že se mstít nebudou, ale nikdo jim nevěří

Banky jsou v Kábulu v obležení lidí, kteří se snaží rychle vybrat peníze. Foto: ČTK
Banky jsou v Kábulu v obležení lidí, kteří se snaží rychle vybrat peníze. Foto: ČTK

Kábul se dnes probudil do staronové éry. Tálibán zabouchal na vrata afghánské metropole a ta se po chvíli dokořán otevřela. Desítky tisíc lidí se začaly překotně balit. A vrhly se v panice k letišti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Dál ne. Nejste na seznamu!“

„My jsme na seznamu!“ ozývá se z davu mnoho hlasů, které nechtějí čekat na to, zda Tálibán splní své sliby o mírném převzetí moci a shovívavosti vůči všem občanům i cizincům, nevěřícím i jinověrcům, ženám i vojákům vládních vojsk.

Před mezinárodním letištěm v Kábulu jsou tisíce lidí. S kufry, ranci a pasy. Dětmi. Domácí mazlíčci byli ponecháni tálibům napospas. Vidět je není u nikoho z těch, kdo se snaží dostat do některého z letadel, buď do Evropy, nebo do Indie či Pákistánu.

Většina rodin má ve svém středu někoho, kdo pracoval pro některou z mnoha mezinárodních organizací působících v posledních 20 letech v Afghánistánu nebo na některém z velvyslanectví. V davu jsou i ti, koho o víkendu na seznam vyvolených zařadila česká vláda. Jak se objevovaly zprávy o blížícím se Tálibánu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější