Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Česko hledá čest, politici hledají voliče

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Do říjnových voleb zbývají ani ne dva měsíce a letní letargie v kampani zcela končí. Tři favorité na vítězství rozjeli kontinuální kontaktní kampaň. Země také řešila, jak naložit s lidmi, kteří pomáhali českým vojákům v Afghánistánu. Přehled připravil Jan Tvrdoň.

Zejména Pirátům a hnutí STAN členové i analytici vyčítali, že jejich kampaň doposud prakticky neexistuje, což se ostatně odrazilo na vývoji předvolebních preferencí. Koalici v tomto ohledu částečně dostihl její úspěch ze začátku roku, kdy se vyhoupla do čela pomyslného pelotonu.

Snesly se na ni totiž útoky z různých směrů – zejména pak od vládnoucího hnutí ANO, které našlo přinejmenším v Pirátech skvělý cíl. Babiš a jeho tým si všímá každého (třeba i drobného) přešlapu, který může vykreslit jako ohrožení země, něco progresivního nebo „nového a jiného“. Právě s těmito nálepkami často pracuje. Nutno dodat, že poměrně úspěšně.

Koalice se z defenzivy plánuje dostat kontaktní kampaní a prezentací svých nápadů, chce ale také jasněji poukazovat na různé chyby vlády a premiéra. Šéf STAN Vít Rakušan Deníku N řekl, že koalice musí najít míru, jak se proti Babišovi jasně vymezit.

„Chceme připomenout všechny kauzy, které se ho týkají. Chceme připomenout, jakým způsobem odklání peníze, které lidé platí. Tyhle věci musejí zaznít a nesmí se na ně zapomenout, ačkoli se premiér snaží na náměstích mile usmívat jako člověk, který tuto zemi spasil a přinesl nějaký zásadní pokrok,“ řekl Rakušan.

Opozice o jednotlivých kauzách vlády mluví dlouhodobě, z veřejného prostoru se v poslední době (vcelku logicky) vytratilo téma covidu. Právě to je téma, které by z pohledu hnutí ANO nemuselo být moc příjemné. V kampani se bude hrát zejména o nerozhodnuté a vlažné voliče, tvrdé jádro Andreji Babišovi nikdo nevezme.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Data prakticky ze všech výzkumů ukazují, že jarní propad hnutí ANO byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější