Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skladník věčnosti Karel Hvížďala

Karel Hvížďala. Foto: Jan Malý jr.
Karel Hvížďala. Foto: Jan Malý jr.

Osmdesátiny novináře a spisovatele Karla Hvížďaly, které v pondělí slaví, vybízejí k ohlédnutí za jeho dílem, které je svým rozsahem a charakterem v českém kontextu ojedinělé. Hvížďala je totiž nejen plodný publicista, ale především autor několika desítek knih rozhovorů s významnými českými osobnostmi. A také autor několika próz a rozhlasových her.

Jeho rozsáhlé a rozmanité dílo z něj činí tvrdý oříšek pro všechny, kdo by ho chtěli jednoznačně někam zařadit. Přesto lze vyzvednout dvě jeho charakteristiky: je ve svém díle od samého počátku neúnavným tazatelem a je také kronikářem své doby i svého nitra.

Není ale ani obyčejným tazatelem, ani obyčejným kronikářem. Netáže se po tom, co je zřejmé a hotové, ale v celém svém díle neúnavně pátrá po hlubším smyslu, což vyžaduje i snahu opakovaně rehabilitovat řeč jako nástroj tázání a sdělování nalezeného.

Jeho tvorba má i jiný filozofický rozměr: chápe ji v osobní rovině jako hráz proti nicotě. Je nutné vytrvat v práci navzdory pochybnostem o smyslu všeho.

Jeho tázání – ať už v podobě již zmíněných rozhovorů s význačnými osobnostmi, nebo četných esejů – je přitom součástí předsevzetí zmapovat v roli jakéhosi kronikáře dobu, ve které žije.

Jak sám vysvětluje, toto rozhodnutí učinil, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura faktu

Média

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější