Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rovnostářští Dánové vymýšlejí, jak zajistit bydlení pro všechny. Už teď v zemi platí omezení, která by v Česku rozpoutala revoluci

Ve větších dánských městech není prakticky možné sehnat bydlení za rozumnou cenu. Ilustrační foto: Adobe Stock
Ve větších dánských městech není prakticky možné sehnat bydlení za rozumnou cenu. Ilustrační foto: Adobe Stock

Glosa Martiny Schepelernové: Ceny bytů a rodinných domků letí rychle nahoru nejen ve velkých městech České republiky, ale i v Dánsku. Nejvíce se pochopitelně zdražuje v Kodani. Stejně tak jsou vyprodané chaty neboli – jak říkají místní – „letní domy“ (sommerhuse), zejména ty kvalitní a v dosahu větších měst. Dánové včetně politiků se předbíhají v návrzích, jak bytovou krizi řešit. I ty nejradikálnější nápady, které zaznívají v Česku, proti tomu působí velmi krotce.

Naděje, že se ceny nemovitostí během letošních letních prázdnin samy od sebe srovnají, jak politici z vládnoucí sociální demokracie v Dánsku doufali, se ukázaly liché. Děti jsou tady už zpět ve škole a ceny dál rostou.

Zásah do bytové politiky se ale může šeredně vymstít u voleb. To si uvědomuje i v Dánsku vládnoucí sociální demokracie, a proto se zavedením nových opatření otálí. Z pasivity a zbabělosti ji obviňují koaliční partneři ze Socialistické lidové strany a z Enhedslisten (Jednotné kandidátky), rudo-zeleného, radikálně levicového uskupení. Tvrdě ji za to kritizují i pravicové konzervativní strany modrého bloku a jejich příznivci, za jejichž návrhy by se v Česku nemuseli stydět ani silně levicoví aktivisté.

Když prevence už nestačí…

Ve srovnání s Dánskem je česká bytová politika hotové eldorádo. Na území dánského království musí být každý byt či dům (kromě chat, ve kterých ovšem občan zase nesmí bydlet celý rok) obydlen – tedy někdo v něm musí žít a být přihlášen do registru občanů (folkeregister).

Dán nesmí a technicky ani nemůže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější