Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Etik Černý: Očkování proti covidu je morální povinnost, neočkovaní se vezou jako černí pasažéři

Filozof a etik David Černý v rozhovoru mluví o etických aspektech očkování. „Společnost je polarizovaná již dlouhodobě a vakcíny jen dodaly další munici. Ale rozhodně polarizaci nespustily, spíše z ní vyrostly,“ říká.

Má-li stát právo vyžadovat, abychom se v autě připoutali, má stejné právo vyžadovat, abychom se nechali očkovat proti covidu, protože je to pro naše dobro? Je tato paralela korektní?

Není úplně dokonalá. Bezpečnostní pásy se týkají naší bezpečnosti a ohrožení našich životů. Pokud se nepřipoutáme a dojde k nehodě, samozřejmě to něco stojí naše zdravotnictví, protože se o nás musí postarat. To je však okrajové. Primárním argumentem pro očkování proti covidu je, že se jedná o veřejné zdraví. Pokud se lidé nenechají očkovat, představují riziko nejen pro sebe, ale i pro ostatní, protože nebude dosaženo kolektivní imunity.

Patří kolektivní imunita mezi společné dobro (common good)?

Myslím si, že ano. Pod pojmem kolektivní dobro si nepředstavujte žádný komunismus, jak jsem slyšel od některých svých kritiků. Jedná se o doktrínu, která má kořeny ve starověkém Řecku, byla rozpracována ve středověku a dnes ji používá mnoho právních teoretiků. Nejde o vnucování představy, jak bychom měli žít, a o nutnost poslouchat komunistickou stranu.

Očkování je obecným blahem, protože vytváří stav, kdy lidé mohou žít s minimálním rizikem bez hrozby nákazy závažnou infekční chorobou. Respektování lidských práv nebo spravedlivé právo, které je nestranné a spravedlivě vymáhané, je také společným dobrem.

Ale existuje určitá část populace, která se domnívá, že očkování není obecně prospěšné, ale že je spíše škodlivé. Co na to říkáte?

Očkování proti jiným infekčním nemocem, než je covid, ukazuje, že očkování je obecně prospěšné. Ještě před několika lety umíraly ročně statisíce dětí na preventabilní nemoci. V současnosti stále umírají tisíce lidí ročně na preventabilní nemoci, které se v našich zemích již nevyskytují. Na to se zapomíná. Odhaduje se, že od zavedení jednotlivých typů očkování byl v České republice zachráněn jeden milion životů. Lidé neumírají, protože nejsou nakaženi touto nemocí a nemusí ji snášet. Je to společné dobro.

Co se týče covidu, vědecké důkazy jsou jednoznačné – očkování je efektivní a bezpečné. Je to nejjednodušší způsob ochrany společnosti také z ekonomického hlediska. Lockdowny a hospitalizace stojí obrovské peníze, ale vakcína stojí pár korun. Stačí ji jen píchnout.

Ani vakcíny však nejsou bez určitého rizika.

To je pravda a je třeba to zdůrazňovat. Žádný lékařský zákrok však není bez rizika. I když jdete na rutinní operaci, máte určitou šanci, že vaše tělo bude na anestezii reagovat špatně, a můžete zemřít. I zcela běžný lékařský zákrok s sebou nese riziko. Riziko vzniku krevních sraženin po očkování proti covidu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější