Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je to promarněná příležitost.“ Hotel má zasahovat na pozemek, kde stávala vypálená synagoga

Archeologický průzkum na místě někdejší Velké synagogy v Brně. Foto: Karolína Poláčková
Archeologický průzkum na místě někdejší Velké synagogy v Brně. Foto: Karolína Poláčková

Developerská firma CPI čtvrtého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka postaví na brněnském Dornychu hotel s kongresovým centrem. Jeho areál má zasahovat i na pozemek, kde stávala nacisty vypálená synagoga. Historici to považují za promarněnou šanci, jak se vypořádat s minulostí.

Když skoro přesně před osmdesáti lety, 16. března 1939, přijížděl Adolf Hitler na návštěvu druhého největšího města protektorátu, připravili mu brněnští nacisté speciální dárek.

Kromě toho, že na jeho počest přejmenovali centrální náměstí Svobody na Adolf Hitler Platz, taky jako pozornost Brňanů diktátorovi vyrabovali a zapálili Velkou synagogu v Křenové ulici, na dohled hlavního nádraží blízko centra. Vůdce tak při příjezdu vítal černý kouř z rozvalin obrovského židovského templu z poloviny 19. století.

Velká synagoga v Brně na počátku 20. století. Foto: Wikimedia Commons

Náměstí Svobody se vrátil původní název hned druhý den, protože i Hitlerovi přejmenování připadalo příliš a brněnským radním za to vyčinil. Po synagoze však zbyla na příštích osmdesát let zarostlá proluka. A to navzdory tomu, že hned v roce 1945 brněnští politici odhlasovali, že na tomto místě vyroste památník. K tomu nikdy nedošlo, jen ulice nese od té doby název Spálená jako upomínku na neblahé události.

Hotel místo dokumentačního střediska holokaustu

Teprve v posledních měsících

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější