Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zadat do počítače, vytisknout a orazítkovat. Navzdory Babišovým slibům vládne ve zdravotnictví stále papír

Problémy, se kterými mnozí lidé zamířili v době před covidem do ordinací, řešili lékaři za epidemie z velké části po telefonu. Ilustrační foto: Adobe Stock
Problémy, se kterými mnozí lidé zamířili v době před covidem do ordinací, řešili lékaři za epidemie z velké části po telefonu. Ilustrační foto: Adobe Stock

Deník N před blížícími se volbami analyzuje, nakolik se dosud šéfovi hnutí ANO podařilo splnit vize a nápady z minulé předvolební knihy. Ty se týkaly i fungování nemocnic bez papírování.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ačkoliv se dnes většina dokumentů posílá e-mailem nebo z mobilu, ve zdravotnictví stále převládá papír. A to navzdory slibům vlády, že se Česko posune k elektronickému zdravotnictví. Lékaři a sestry hlásí, že jim za poslední roky papírování naopak ještě přibylo. Kolik potíží nemocný má, tolik různých papírů je třeba vystavit, stěžují si zdravotníci.

„V Dánsku nebo Izraeli provozují hodně nemocnic prakticky bez papírů. Ať jde o sdílení klinických dat o pacientovi, elektronické žádanky na vyšetření, laboratorní rozbory, vyšetření na CT, magnetickou rezonanci, nebo elektronické recepty,“ zasnil se Andrej Babiš před pěti lety s tím, že Česko se těmto zemím za jeho vlády přiblíží.

Zjednodušení papírování ve zdravotnictví slíbila vláda i ve svém programovém prohlášení před třemi lety: „Zrevidujeme a zjednodušíme administrativní zátěž poskytovatelů zdravotních služeb a zrušíme zbytečné regulace, které nejsou přínosem ani pro lékaře, ani pro pacienta.“

Zdravotníci zavalení papíry, nezbývá čas na pacienty

Realita? Papíry z nemocnic ani z ambulancí nezmizely. Naopak. Zdravotníci hlásí, že velkou část záznamů o pacientech sice vedou v počítači, všechny dokumenty pak ale musí stejně vytisknout. Čím více papírování, tím méně času na osobní kontakt s pacientem.

„Je to hotové administrativní peklo. Většinu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inventura Babišova snění

Sněmovní volby

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější