Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Propouštění se při spojování nedá vyhnout. Nepotřebujeme dvě finanční oddělení, říká šéf Avastu Vlček

Šéf Avastu Ondřej Vlček patří k prvním zaměstnancům firmy s více než 30letou historií. Nově se chystá do vedení chystaného společného podniku s americkým Nortonem. Foto: Avast
Šéf Avastu Ondřej Vlček patří k prvním zaměstnancům firmy s více než 30letou historií. Nově se chystá do vedení chystaného společného podniku s americkým Nortonem. Foto: Avast

Ve dvou dokážeme lépe reagovat na sílící konkurenci Microsoftu, Googlu či Applu, říká šéf společnosti Avast Ondřej Vlček. Jeho firma chystá fúzi se svým větším americkým konkurentem, společností NortonLifeLock. V českém kontextu bude obchod ohodnocující českou společnost na 175 až 186 miliard korun rekordní. Neobejde se ale bez bolavých kompromisů. Do vedení zatím bezejmenného společného podniku se nedostane spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera. A kvůli očekávaným úsporám ve firmě skončí stovky zaměstnanců.

V představenstvu spojené firmy byste měl zasednout vy a Pavel Baudiš, jeden ze spoluzakladatelů Avastu. Proč ale ve vedení nebude také další zakladatel Eduard Kučera? Je to tím, že má v Avastu menší podíl, takže nabídku nedostal? Nebo taková nabídka padla a on ji nevyužil?

Řekněme, že jsme se domluvili, že za Avast v představenstvu obsadíme dvě křesla. Na dvě místa byli logicky tři kandidáti, tak se to muselo nějak rozseknout. Dál bych to nekomentoval.

Vy s pány Kučerou a Baudišem s chystanou fúzí souhlasíte. Jak se k ní ale zatím staví další akcionáři Avastu v podobě různých investičních fondů?

Myslím, že všichni velmi dobře chápou strategickou důležitost takového obchodu. Mají ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Technologie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější