Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hnací motor, řev i chaos. Jak Babiš řídí stát mimo dosah kamer?

"Stát není firma,“ přiznává dnes premiér. Ilustrace: Petr Polák
„Stát není firma,“ přiznává dnes premiér. Ilustrace: Petr Polák

Na začátku své politické kariéry chtěl řídit stát jako firmu. Dnes, když slibuje, že kandiduje naposledy, přiznává, že stát jako firma zkrátka nefunguje. A stejně jako Andrej Babiš změnil názor na státní správu, změnil se i stát pod jeho vedením. Jak jeho specifický manažerský styl ovlivnil úřednický aparát a jak na Babiše vzpomínají kolegové, kteří v průběhu let stáli po jeho boku?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když Andrej Babiš začal koketovat s myšlenkou, že vstoupí do politiky a promění obraz České republiky, vytasil se s dnes už notoricky známým heslem „Řídit stát jako firmu“. Zkušenost miliardáře, který stál u zrodu gigantického byznysu Agrofert, chtěl Babiš využít také při řízení České republiky.

Heslo splnilo svůj účel. Sněmovní volby v roce 2013, které se konaly po pádu vlády Petra Nečase (ODS), sice vyhráli sociální demokraté, v těsném závěsu se však umístil právě Babišův politický nováček hnutí ANO. Dosáhlo na 47 mandátů, pouze o tři křesla méně než vítězná ČSSD. Ostatně politická a společenská situace Babišovi nahrávala. Z povolebních jednání se nakonec zformovala trojkoalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Do premiérského křesla usedl Bohuslav Sobotka a ministerstvo financí, tak jak velely zvyklosti, získalo Babišovo hnutí.

První volby, první úspěch a Babiš v čele vůbec nejsilnějšího ministerstva. Svou mantru o správě státu pak přeříkával i v den, kdy úřad přebíral. „Znovu opakuji, že to budu řídit jako firmu,“ ujišťoval. A právě tady, v Letenské ulici na Malé Straně, začal poprvé ve veřejné funkci dostávat svému heslu.

Sliboval šetřit na výdajích státu, vymýtit korupci a svým manažerským stylem zrychlit státní aparát. Jenže veřejné proklamace se od reality mnohdy lišily, jak potvrzují výpovědi těch, kdo s Babišem nejen na začátku úzce spolupracovali a se kterými Deník N hovořil. Jaký je doopravdy šéf? Co v praxi znamená být premiér-mikromanažer a jak to proměnilo státní správu? Jak spolupráce probíhá mimo dosah kamer a sociálních sítí, když volič nemůže koukat ani poslouchat?

Chodit si pro pohlazení

Zpočátku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Státní správa

TOP

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější