Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Institut manželství je výhodný pro páry i celou společnost. Tak proč neumožnit sňatek i lidem stejného pohlaví?

Proč umožnit partnerům stejného pohlaví vstupovat do manželství? Protože neexistují žádné dobré důvody, proč tak neučinit. Ilustrační foto: Adobe Stock
Proč umožnit partnerům stejného pohlaví vstupovat do manželství? Protože neexistují žádné dobré důvody, proč tak neučinit. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Davida Černého z Ústavu státu a práva AV ČR: V některých zemích světa jsou vztahy mezi stejnopohlavními páry rovnocenné těm heterosexuálním; gayové a lesby mohou uzavírat manželství a nejsou odsunutí do kategorie podřadných členů společnosti. V České republice se některým politikům daří bránit přijetí odpovídající legislativy, jež by diskriminaci homosexuálů napravila. A konzervativci řinčí zbraněmi ve snaze obhájit neobhajitelné. Není to překvapivé.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vždyť podobní lidé bojovali proti tomu, aby ženy mohly vlastnit majetek, neboť „by to zcela zničilo morální a sociální efektivnost instituce manželství“. Stavěli se proti legalizaci antikoncepce, protože „není tím, co Bůh ve své božské moudrosti povaze manželství určil“. Odmítali mezirasová manželství, pojem „tak odpudivý, ostudný a téměř bestiální“, manželství, z něhož se budou rodit „nemocné, zženštělé a méněcenné děti“. Protestovali proti tomu, aby byly ženy právně rovnocenné svým mužům, neboť jde o návrh, jenž „kritizuje Bibli, degraduje posvátný svazek manželský na pouhou občanskou smlouvu“. Vrásky jim dělaly i rozvody „rovnající se polygamii“ a „uvrhující celou společnost do stavu všeobecné prostituce“.

Necháme-li ale stranou vypjatou rétoriku, mají odpůrci stejnopohlavních manželství nějaké dobré a přesvědčivé argumenty pro svou pozici? Myslím si, že nemají. Je to přesně naopak: máme mnoho dobrých důvodů institut manželství rozšířit z párů heterosexuálních i na ty homosexuální. A máme jen velmi málo – a nepříliš dobrých – důvodů se této změně bránit.

Lidé vstupují do manželství z různých důvodů. Chápou ho jako vnější manifestaci své lásky, touhy stát si bok po boku v dobrém i ve zlém, snahy o budování společného života, signalizaci síly svého vztahu okolí, formalizaci faktu, že jsou rodinou a mohou představovat dobré prostředí pro výchovu dětí. Na vztahu mezi dvěma muži či ženami není nic, co by vylučovalo vzájemnou lásku, oddanost, snahu o uznání faktu, že už nejsou jen dva lidé, ale rodina. Jinými slovy, povaha vztahu mezi mužem a ženou a mezi jedinci téhož pohlaví je stejná a nedává nám žádný důvod, proč jedněm manželství umožnit a druhým upírat.

Celá řada empirických výzkumů ukazuje, že manželství může být a často je důležitým zdrojem hodnot a dobra. Sezdaní partneři žijí déle, jsou zdravější, mají uspokojivější sexuální život, jejich ekonomická situace je lepší a stabilnější. Manželství je ale dobré i pro společnost. Opět jsou to výzkumy, které dokazují, že díky manželství se ve společnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější