Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vypustit svou vnitřní královnu.“ Drag queens bourají stereotypy, jak se mají lidé chovat

Martin Kolář alias Priscilla navštěvuje maturitní plesy svých přátel, kde se snaží překonávat předsudky některých lidí. Foto: Barbora Šturmová
Martin Kolář alias Priscilla navštěvuje maturitní plesy svých přátel, kde se snaží překonávat předsudky některých lidí. Foto: Barbora Šturmová

Publikum baví svým oblečením, make-upem i tancem. Pro drag queens je to ale především způsob, jak se vymanit ze škatulek, cítit se svobodně a být sám sebou. Přibývá jich i v Česku.

U vchodu do malého rodinného penzionu v Praze 4 vyčkává už jen pár lidí na balík ze Zásilkovny. Za recepcí sedí třiadvacetiletý Martin Kolář a jednomu po druhém podává zásilky. Netrpělivě kontroluje čas.

Po čtvrté hodině obslouží posledního zákazníka a spěchá do horního patra penzionu, kde je jeho pokoj plný polystyrenových figurín s parukami a němých sluhů s dámským i pánským oblečením. Postaví se k zrcadlu a začne si holit vousy, aby si na obličej mohl nanést make-up.

Martin je drag queen. Při různých příležitostech se stylizuje do svého ženského alter ega, které pojmenoval Priscilla. Chystá se jít večer do klubu, aby se pokusil zaujmout další drag queens. Chce totiž začít vystupovat.

Doposud jako Priscilla navštěvoval jen maturitní plesy svých přátel v menších městech. „Právě na plesech na maloměstě vnímám, jakou má drag obrovskou sílu. Lidé tam mají možnost reagovat tváří v tvář,“ říká Martin.

Většinou sklízí kladné reakce. Občas sice slyší nepříjemné narážky, ale s tím počítá. „Lidé jsou hodně zvědaví. Často se mi stane, že mě nějaký muž pozve na panáka a poté se zajímá o to, proč

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější