Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Začal souboj kandidátů na premiéra v Ústeckém kraji. Za Babišem dorazily davy, Bartoš lovil voliče po jednotlivcích

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na severu Čech zahájili kampaň dva vážní uchazeči o premiérský post a lídři kandidátek v Ústeckém kraji. Zatímco před současným předsedou vlády a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem se plnila náměstí, adept na premiérskou funkci z koalice Pirátů a hnutí STAN Ivan Bartoš hrál na harmoniku spíš pro jednotlivce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Udělal hodně pro důchodce. Kalousek nám dal 42 korun, Babiš nám dal tisícovku. Žiju sama, každá koruna je pro mě dobrá,“ vypráví u limonády na zahrádce tenisového klubu v Klášterci nad Ohří seniorka Zdena Dytrychová.

Společně s kamarádkou Zlatkou Kašparovou čekají, až na předvolební akci dorazí premiér. Vše už je nachystáno. Vůz s točenou zmrzlinou parkuje opodál, kniha shrnující Babišovy vize připravená na stole. Chybí už jen hlavní aktér.

Obě ženy Babiše volily i před čtyřmi lety a jsou rády, že se ze středních Čech, kde kandidoval v posledních volbách do Sněmovny, přesunul právě do Ústí. Když premiér na místo dorazí, přivítá ho spontánní potlesk plné zahrádky. Zájemci o podpis knihy, z převážné většiny senioři, se nahrnou kolem stolu a často i desítky minut čekají na autogram.

Premiér má přijet každou chvíli. Knihy jsou připravené na místě, na podpis čeká fronta. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Podpis, úsměv, fotka na mobil. Od svého příjezdu do odchodu Babiš každému podá ruku, na debatu ale není čas. Pár slov. Když se někdo na něco zeptá, odpověď je často stejná. „Přečtěte

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější