Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dění kolem Koudelky ukazuje na Babišovu slabost, cizí služby to pečlivě sledují, míní bývalí zpravodajci

Sídlo Bezpečnostní informační služby. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sídlo Bezpečnostní informační služby. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pouze dočasné pověření Michala Koudelky řízením Bezpečnostní informační služby může podle některých expertů kontrarozvědku znejistit. Pokud by současný stav trval příliš dlouho, mohl by ublížit pověsti BIS u zahraničních partnerů.

Vláda nejmenuje nového ředitele Bezpečnostní informační služby. Toho stávajícího pouze pověřila, aby kontrarozvědku vedl až do doby, než o jeho nástupci rozhodne kabinet, který vzejde z říjnových voleb. To ale může trvat i řadu měsíců.

Otázkou také je, zda je tento postup vlády zákonný. Zákon o zpravodajských službách totiž s takovou variantou nepočítá a pouze stanoví, že vláda nového ředitele jmenuje poté, co její návrh projedná bezpečnostní výbor Sněmovny.

Zákon navíc u některých úkonů, které BIS provádí, požaduje schválení ředitele. Už se tak objevují obavy, že by někdo v budoucnu Koudelkova rozhodnutí učiněná po 15. srpnu, kdy mu končí řádné funkční období, mohl napadnout.

Problém ale nemusí ležet pouze v právní rovině. „Myslím si, že je to pokračování stavu nejistoty. Tím, že vláda pana Koudelku jen pověřila,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější