Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ikona ochránců přírody nakladla vajíčka do skládek dřeva, ty musejí zůstat ležet ladem. Vědci: to se nemuselo stát

Vzácným tesaříkům ve Vlárském průsmyku se zalíbilo odložené bukové dřevo. Foto: David Hauck
Vzácným tesaříkům ve Vlárském průsmyku se zalíbilo odložené bukové dřevo. Foto: David Hauck

V jednom z lesních údolí Bílých Karpat se odehrává nenápadné drama. Kriticky ohrožený a přísně chráněný tesařík alpský nakladl vajíčka do pokácených buků, těžaři proto dostali zákaz klády odvézt. Celkem 1200 kubíků dřeva musí zůstat ležet na místě. Lesníci budou muset počkat zřejmě tři roky, než brouk vyletí, nebo nechat dřevo zetlít. K situaci podle ochránců přírody nemuselo dojít, stačilo dodržovat dohodnutá pravidla hospodaření.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Seznamte se: vedle medvěda či vlka patří v Česku mezi nejpřísněji chráněná zvířata. Jde o takzvané prioritní druhy, na jejichž zachování má Evropská unie zvláštní zájem. Přestože je modrý, vědci mu důvěrně říkají růženka – podle latinského názvu Rosalia alpina. Česky se brouk s černými tečkami a dlouhými pruhovanými tykadly nazývá tesařík alpský. Ještě před sto lety byl ve střední Evropě poměrně běžný, dnes se vyskytuje jen na několika málo místech, z některých zemí už úplně zmizel a patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Jedna z nejpočetnějších kolonií žije v údolí řeky Vláry na Zlínsku, v srdci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty – jde o jedinou lokalitu na Moravě, která je přímo určená k ochraně tesaříka alpského. A právě tam je nyní kolem brouka rušno: lesníci pokáceli 1200 kubíků dřeva, ale nestihli ho včas odvézt. To bylo něco pro tesaříky, kteří vyhledávají staré a mrtvé stromy: „Brouky to efektivně nalákalo ven: samečci vyletí, obsadí pěkný kus dřeva, který by se mohl líbit samičkám, začnou vypouštět feromony a tím lákat samičky i další samce. Větší skládka dokáže vytáhnout prakticky všechny brouky z přilehlého porostu,“ vysvětluje entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra AV ČR.

Lesníci, majitelé dřeva a ochránci přírody tak řeší svízelnou situaci: patrně nejchráněnější brouci v zemi do odložených kmenů určených k prodeji nakladli vajíčka. „Kdyby larvy tohoto velmi ohroženého a přísně chráněného tvora skončily v kamnech, byl by to jistě smutný osud. Pro populaci tesaříka to může být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Příroda

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější