Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Očkování ke kolektivní imunitě nestačilo. Jedna špatná a jedna dobrá zpráva z Islandu

Reykjavík. Foto: Ludovic Charlet, Unsplash
Reykjavík. Foto: Ludovic Charlet, Unsplash

Mutací koronaviru delta se mohou relativně snadno nakazit i očkovaní, ale vakcíny do značné míry chrání před hospitalizací, jak ukazuje příklad Islandu, který hlásí rekordní počet pozitivních případů navzdory vysoké proočkovanosti.

Island je po Maltě druhou nejproočkovanější zemí na světě. Údaje se pohybují kolem 70 % plně očkovaných z celkové populace. V kategorii osob starších 16 let, tedy těch, které mohou být na ostrově očkovány, je to 85 procent.

ČR je v podílu populace naočkované aspoň jednou dávkou vakcíny proti covidu v Evropě až na 26. místě. Je však třeba vzít v úvahu i to, že San Marino, Lichtenštejnsko, Monako, Andorra, Island, Malta, Lucembursko a Kypr mají od pouhých 34 000 do 864 000 obyvatel, tedy výrazně méně než Praha. Zdroj: OWID

Politici i odborníci doufali, že to bude stačit k tomu, aby se virus v zemi dále nešířil. Severoatlantický ostrov s méně než 370 000 obyvateli si zatím vede velmi dobře – od začátku pandemie tam s covidem zemřelo pouze 30 lidí (v ČR jako jedné z nejhorších zemí světa 30 371).

V létě se však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější