Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Před půl rokem jezdil na kole, teď nevyjde schody. Covid může postihnout i nervy a svaly, rehabilitace trvá měsíce

Postcovidová rehabilitace, FN Olomouc. Foto: Karolína Poláčková, Deník N
Postcovidová rehabilitace, FN Olomouc. Foto: Karolína Poláčková, Deník N

Prodělali covid už před půl rokem, přesto stále nemohou chodit do práce nebo vést normální život. Lidí, kterým se nemoc dlouhodobě podepsala na zdraví, podle lékařů přibývá. Některé nemocnice se nyní zaměřují na speciální rehabilitaci pacientů po covidu. Učí je znovu dýchat a držet správně tělo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Osmačtyřicetiletý Jaroslav byl vždycky zvyklý naplno pracovat a donedávna nikdy pořádně nestonal. První neschopenku v životě dostal až letos v dubnu, když kvůli covidu skončil na jednotce intenzivní péče. Na neschopence je dosud a ještě několik měsíců bude.

Koronavirus zasáhl nejen jeho plíce (léčil se s plicní embolií), ale i svaly. Lékaři mu při druhé hospitalizaci zjistili takzvanou postcovidovou myopatii. Nervosvalové onemocnění, které postihuje kosterní svalstvo. „Teď ujdu sotva třicet schodů a ještě jen tehdy, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější