Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Covidový pas je ve Francii lístkem na kávu i na vlak

Zákazník v pařížské kavárně ukazuje číšníkovi se staženou rouškou svůj covidový pas. Srpen 2021. Foto: Benoit Tessier, Reuters
Zákazník v pařížské kavárně ukazuje číšníkovi se staženou rouškou svůj covidový pas. Srpen 2021. Foto: Benoit Tessier, Reuters

Protesty, odpor proti očkování i povinným dokladům o něm, na druhé straně velký odpor voličů nejsilnějších stran proti odpůrcům… Francouzský ministr zdravotnictví doufá, že nový zákon o covidovém pasu pomůže naočkovat další miliony Francouzů a překonat kritickou hranici před úderem čtvrté vlny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Olympijský oheň se přesunul z Tokia do Paříže, kde se za tři roky budou konat letní olympijské hry. „Jsme připraveni!“ Francouzský prezident Emmanuel Macron napsal na sociálních sítích o akci, díky níž se v roce 2024 Paříž stane hlavním městem sportu.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1424400770888257538?s=20

Ačkoli je to ještě daleko, plány sportovců by stejně jako loni mohla narušit pandemie koronaviru, která zpozdila začátek olympijských her v Tokiu.

„Po celý rok 2021 a pravděpodobně i několik měsíců v roce 2022“ budou Francouzi žít s virem, přiznal Macron během svého projevu v polovině července. Vyřešení této krize by mu mohlo zajistit znovuzvolení do Elysejského paláce v příštím roce.

Klíčových 50 milionů

Rok 2021 je pro něj důležitý a Macron se podle toho chová. Hraje nejen roli prezidenta, ale také epidemiologa, který tvrdí, že jedinou cestou k návratu do normálního života je očkování.

Klíčem je zdravotní pas, který od včerejška ve Francii platí. Zaručuje přístup do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Francie

Očkování

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější