Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O vlivu člověka není pochyb, říká nová zpráva o klimatu. Ještě je ale možné oteplení zmírnit

To není žádná daleká země. To je sousední Německo před několika týdny. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN
To není žádná daleká země. To je sousední Německo před několika týdny. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN

Vědci jsou si víc než kdy dřív jisti, že změnu klimatu působí člověk – především tím, že spaluje uhlí a ropu a vypouští tak do atmosféry oxid uhličitý. To se pak projevuje častějšími extrémy počasí, jako jsou vlny veder, sucho nebo povodně. Potvrzuje to čerstvá vědecká zpráva, která pravidelně shrnuje nejnovější a nejzásadnější světové poznatky o změně klimatu. Zároveň upozorňuje, že budoucnost stále můžeme ovlivnit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rozsáhlou zprávu pravidelně vydává Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) při OSN, dosud poslední vyšla v roce 2014. Od té doby už mají vědci o oteplování planety opět výrazně jasněji. Aktuální dokument vyjde postupně ve čtyřech částech, dnes byla na konferenci v Ženevě představena první z nich. Další budou následovat během příštího roku.

Ukazuje se, že oteplování postupuje rychleji, než předpokládaly původní scénáře. Citelné je to hlavně v Arktidě, kde se otepluje rychleji než ve zbytku planety. Tající led pak ovlivňuje mořské proudy a tím i atmosféru a počasí nad pevninou. Proto se například dostává větší množství vlhkosti nad Evropu.

„Množství arktického ledu ovlivňuje počasí u nás – co se děje v Arktidě, nezůstává

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější