Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koudelka není James Bond a je moc v médiích, říká Babiš. Předtím roky ředitele BIS hájil

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Andrej Babiš (ANO) se roky ředitele BIS zastával a tvrdil, že má s civilní kontrarozvědkou ty nejlepší zkušenosti. V jeho posledních vyjádřeních z doby, kdy jednal o budoucnosti šéfa tajné služby mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem, se ale na adresu Michala Koudelky objevovala i kritika.

Indicie o tom, jaký bude další vývoj, se objevovaly už minulý týden. „Dobrý den, vážený pane, nebudu skákat podle opozice a ředitel BIS není James Bond ani politik. Příští vláda si zvolí, koho chce,“ stálo v Babišově e-mailu Petrovi Vrběckému, který předsedovi vlády vyčítal, že „obětoval“ Michala Koudelku „kvůli strachu z prezidenta Zemana“, jenž je dlouhodobým kritikem jak ředitele BIS, tak i celé tajné služby.

Na začátku srpna, v den jednání s prezidentem Zemanem, Babiš prohlásil, že sice nemá vůči řediteli BIS výhrady, nemyslí si ale, že „by měl být tak často v mediálním prostoru a chovat se jako politik“. To už byla v plném proudu debata o tom, zda bude Koudelka pokračovat v čele tajné služby, nebo vláda nechá rozhodnutí o budoucím řediteli civilní kontrarozvědky až na kabinetu, který vzejde z říjnových voleb.

Babiš se přitom Koudelky a BIS v minulosti opakovaně zastával a byl podle svých slov s fungováním služby spokojený.

Jen dobré zkušenosti

V květnu 2018 přišel

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější