Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi na olympiádě bez atmosféry: medailový nášup, Krpálek legendou i skandální let

Vodní slalomář Jiří Prskavec (vlevo) a judista Lukáš Krpálek pózují v Praze se zlatými medailemi z olympijských her v Tokiu. Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Vodní slalomář Jiří Prskavec (vlevo) a judista Lukáš Krpálek pózují v Praze se zlatými medailemi z olympijských her v Tokiu. Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tradičních sedmnáct dnů trvala nejsmutnější olympiáda v historii, která proběhla bez fanoušků na tribunách. Pokud by se ale neuskutečnila vůbec, Lukáš Krpálek by se nestal nesmrtelným nebo dva kamarádi z Brna by si z finále neudělali mistrovství republiky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pořadatelé ještě měsíc před olympiádou počítali s tím, že na tribuny stadionů pustí alespoň fanoušky z Japonska. Jenže pandemická situace v zemi to nedovolila. Sportovci si tak na stadionech museli vystačit pouze s podporou realizačních týmů, případně svých kolegů.

Česko reprezentovala výprava 115 sportovců, jenže čtyři z nich nemohli na olympiádě startovat kvůli propíranému letu vládním speciálem z Prahy do Tokia, na jehož palubě se nakazili beachvolejbalisté Markéta Nausch Sluková a Ondřej Perušič, stolní tenista Pavel Širuček a cyklista Michal Schlegel.

Perušič se spoluhráčem Davidem Schweinerem nakonec stihli alespoň dvě ze tří skupinových utkání. Nausch Sluková společně s Barborou Hermannovou ale o hry přišly, stejně tak Širuček se Schlegelem.

Čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové z Tokia, které čeští sportovci získali, jsou nejlepší bilancí v historii. Stejný počet medailí sice Češi přivezli i z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější