Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svěžest Shokyho & Morthyho bez problému zvítězí nad tuhostí sousta, které si tvůrci ukousli

Štěpán Kozub, Jakub Štáfek a devět křížů. Foto: Falcon
Štěpán Kozub, Jakub Štáfek a devět křížů. Foto: Falcon

Andy Fehu patřil mezi nejzajímavější české filmaře ještě předtím, než natočil první profesionální snímek – už jeho amatérské filmy nezapřely energii a svébytnost zcela oproštěnou od pro tuzemskou tvorbu typické provinčnosti. Ve své uvolněné nevyzpytatelnosti by mohly vznikat na nezávislé scéně kdekoliv na světě, což je v českém prostředí takřka nevídaný úkaz.

Celovečerní debut Andyho Fehu Nenasytná Tiffany si uchoval většinu režisérovy bezprostřednosti a byl po právu nominován na objev roku na cenách české filmové kritiky. Pro internetovou televizi Stream Fehu následně realizoval mimo jiné seriál Pěstírna. Shoky & Morthy: Poslední velká akce je jeho první film, který už produkčním a distribučním zázemím plně odpovídá „profesionální produkci“.

Yutubeři Shoky a Morthy ztvárnění Štěpánem Kozubem a Jakubem Štáfkem se po řadě skandálů a selhání rozhodnou ještě naposledy si zablbnout, než se rozejdou a vydají se hledat úspěch v „opravdovém světě“. Vytyčí si za cíl natočit dokument o duchovi krvavé nevěsty, kterou Morthy koutkem oka zahlédl na dálnici během dopravní nehody. Na cestu se s nimi vypraví Morthyho beauty guru přítelkyně (Andrea Daňková), operátorka duchařského náčiní (Martina Babišová) a youtuber ve středním věku (Tomás Magnusek), kterým kvůli jeho chování, jež evokuje mentální poruchu, všichni pohrdají, ale jako jediný má dost velké auto.

Tahle nesourodá parta se vydá na absurdní dobrodružství, kde může ze scény na scénu přeskočit žánr a tón, a jak je u Fehua typické, vše směřuje k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější