Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za deprese sportovců může i obří zátěž. Trenéři to nechápou, některé metody jsou brutální, říká psycholožka

Řada elitních sportovců se potýká s úzkostmi a dalšími psychickými problémy i kvůli přetrénování či extrémnímu tlaku sociálních sítí. Ilustrace: Deník N
Řada elitních sportovců se potýká s úzkostmi a dalšími psychickými problémy i kvůli přetrénování či extrémnímu tlaku sociálních sítí. Ilustrace: Deník N

„I mezi sportovci jsou lidé s duševními problémy, někdy je ale úzkost žene k většímu výkonu. Jsou to výjimečně odolní lidé,“ říká sportovní psycholožka a vysokoškolská pedagožka Eva Chalupová, která učí i trenéry. „Osobnostní nastavení mezi nimi není příliš vstřícné inovacím. A často podceňují přetrénování.“

Je odstoupení gymnastky Simone Bilesové a tenistky Naomi Ósakaové kvůli psychickým problémům z klíčových závodů a zápasů spíš špička ledovce, kde se pod hladinou skrývá neviditelná masa sportovců, kteří jsou psychicky „na hraně“, nebo je to výjimka a extrém a naprostá většina vrcholových sportovců se takovému stavu nepřibližuje?

Spíš myslím, že je to ten extrém. Mezi vrcholovými sportovci jsou lidé, kteří čelí duševním potížím, ale stále platí, že vrcholový sportovec, který se drží nějakou dobu stabilně na špičce, je člověk psychicky velmi odolný. Však to neustále prokazují svými výkony.

Mezi vrcholovými sportovci, stejně jako mezi jinými lidmi, kteří jsou ve svých oborech na vrcholu, jsou lidé, kteří svým talentem, pílí, ctižádostí a osobnostním nastavením něco kompenzují. Právě tyhle vlastnosti je ženou dál, až později se třeba dozvíme, že kdekdo z nich trpěl úzkostnou poruchou, možná i depresí.

Rozložení těchto duševních poruch u nich bude podobné jako v běžné populaci, ale že by je něco náhle tak paralyzovalo, že by museli odstoupit, to se stává opravdu naprosto výjimečně. Ani nemyslím, že by se mnoho sportovců té hraně blížilo. Ale může se stát, že jim takový psychický výkyv zhorší výkon, nebezpečná je ztráta koncentrace u sportovců, kdy objektivně hrozí velké riziko zranění.

Což se určitě týká právě sportovní gymnastiky.

Ano. Simone Bilesová už má určitě zkušenost, že se v tréninku nesoustředila a namlela se. Je naučená vnímat samu sebe docela dobře.

Překvapilo vás, že se Bilesová rozhodla ve většině disciplín nepokračovat?

Ona zjevně nemohla jinak. Stalo se něco, co nešlo překonat. Pokud prožila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Olympijské hry

Rozhovory

Česko, Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější