Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišův e-mail: Koudelka není James Bond ani politik. Ať si příští vláda zvolí, koho chce

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) dosud veřejně neoznámil, jak se rozhodne ohledně ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Poměrně jasně ale hovoří zpráva z Babišova oficiálního e-mailu, kterou má Deník N k dispozici.

Premiér už řadu týdnů neodpovídá na dotazy, jak se jeho kabinet zachová ohledně šéfa kontrarozvědky BIS. Tomu současnému končí mandát 15. srpna a vláda má v podstatě dvě možnosti – buď jmenuje současného ředitele Michala Koudelku do druhého pětiletého období, nebo vybere někoho nového. Stále častěji se však objevují informace, že by Babiš mohl zvolit třetí cestu, tedy že nerozhodne nijak a tajná služba zůstane bez řádně jmenovaného šéfa.

Definitivní stanovisko chce Babiš sdělit v pondělí, kdy má také o této věci jednat s vicepremiérem a šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem.

Jenže poměrně jasný postoj přišel ve čtvrtek z premiérova e-mailu Petru Vrběckému z Hradce Králové. Ten nejprve předsedovi vlády krátce před šestou večer odeslal zprávu s předmětem „BIS“. Babišovi v textu vyčítal, že „obětoval Koudelku kvůli strachu z prezidenta Zemana“. Poukazoval tím na to, že Hrad současného šéfa kontrarozvědky dlouhodobě kritizuje a prezident se netají tím, že si jeho pokračování ve funkci nepřeje.

Za několik minut přišla z adresy andrej.babis@anobudelip.cz odpověď: „Dobrý den, vážený pane, nebudu skákat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější