Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Další peníze pro důchodce nebo nápady, o kterých se mluví už roky. Deník N rozebral vize předsedy vlády

Premiér Andrej Babiš (ANO) i před letošními volbami vydal souhrn svých vizí. Ilustrace: Deník N
Premiér Andrej Babiš (ANO) i před letošními volbami vydal souhrn svých vizí. Ilustrace: Deník N

Babišovy evergreeny typu většinový volební systém, návrhy na další finanční podporu seniorů, novinky v podobě státní továrny na byty, ale i záměry, o kterých představitelé státu mluví dlouhá léta, ale ani v tomto volebním období je nedotáhli do konce jako v případě mistrovských zkoušek. Blíží se sněmovní volby a to mimo jiné znamená, že Andrej Babiš vydal knihu svých vizí. Podobně jako před volbami minulými, v roce 2017. Deník N dílo předsedy vlády s titulem „Sdílejte, než to zakážou!“ prošel, vybral některé záměry a doplnil je o kontext nebo komentář odborníků.

Politika a veřejná správa

Firmy s podílem státu

„Tak mě napadla taková firma, která bude vyrábět firmy. Firmy s podílem státu.“

Babiš tuto ideu vysvětluje tím, že státní správa podle něj není schopná shánět potřebné kvalitní zaměstnance „z trhu“. Důvodem jsou podle premiéra třeba výběrová řízení nebo omezení tabulkovými platy. Ve firmách s podílem státu by podle Babiše taková omezení nebyla.

Už nyní stát může využívat institut klíčového zaměstnance, který může dostat dvojnásobek tabulkového platu i odměny. Podle ředitele projektu Hlídač státu Michala Bláhy se to ale v praxi příliš nevyužívá kvůli nedostatku peněz. Bláha také poukazuje na to, že stát si pravidla a omezení stanovuje sám. Proto nerozumí tomu, proč je Babiš nezměnil. Ve vládních funkcích je zhruba s půlroční přestávkou od ledna 2014.

„Neudělal nic.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější