Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo nese odpovědnost za jmenování šéfa BIS a je třeba čekat na novou vládu? Přinášíme otázky a odpovědi

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už příští týden vyprší řediteli BIS Michalu Koudelkovi funkční období a vláda stále neví, kdo klíčovou tajnou službu dál povede. Premiér přitom naznačuje, že by rozhodnutí mohl nechat až na vládě, která vzejde z podzimních voleb, a kontrarozvědku by tak řídil dosavadní Koudelkův zástupce. Jedná se o správný postup? Přinášíme otázky a odpovědi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Musí vládou navrhovaného kandidáta projednat výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny?

Ano, postup jmenování ředitele je podle zákona o zpravodajských službách České republiky přímočarý – ředitele BIS jmenuje vláda po projednání v příslušném výboru Sněmovny.

Výbor tak musí vládou navrženého kandidáta projednat, kabinet se ale jeho závěry nemusí řídit. Pokud se tedy bezpečnostní výbor nesejde do 15. srpna, kdy současnému řediteli Koudelkovi vyprší funkční období, vláda nového ředitele jmenovat nemůže a BIS se ocitne bez ředitele.

Kdo v takovém případě BIS povede?

Pravděpodobně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zpravodajské služby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější