Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Korejská sekta vábí Čechy během pandemie na internetu. S klamáním skončíme, tvrdí

Korejská sekta Sinčchondži se chce v Česku stát oficiálně registrovanou církví. Ilustrační foto: James Coleman, Unsplash
Korejská sekta Sinčchondži se chce v Česku stát oficiálně registrovanou církví. Ilustrační foto: James Coleman, Unsplash

Místo oslovování před kostelem zahájení kontaktu na Instagramu. Místo osobních setkávání pravidelné online lekce. Koronavirové pandemii se nepřizpůsobovaly jen firmy a školy, ale také Sinčchondži, jedna z nejznámějších sekt působících v Česku, pro které anonymní prostředí internetu znamenalo spíše příležitost než komplikaci. Její české vedení nyní slibuje, že s náborem založeným na lhaní skončí a otevře se veřejnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Začalo to nenápadně. Oslovení přes instagramový účet, nezávazná debata nebo žádost o vyplnění dotazníku, který se týká víry. „Bylo to v době lockdownu, kdy jsem většinu času trávila doma. Sama jsem si přitom říkala, že bych to období mohla využít ke čtení bible,“ vysvětluje jedna ze slečen, která se stala obětí nových praktik korejské sekty Sinčchondži.

Redakce její jméno zná, rozhodla se ale zachovat její anonymitu, říkejme jí například Eva. „Často mě někdo varoval před sektami, ale dokud nemáte tu zkušenost, jejich praktiky nepochopíte,“ hodnotí déle než čtvrt roku trvající účast na přednáškách.

Sinčchondži není v Česku neznámá. Především v okolí Prahy působí již přes pět let, pozornost laické i odborné veřejnosti poutá především praktikami náboru nových členů, který nazývá „misií“. Nové studenty svého učení korejská sekta láká především pod záminkou porozumění bibli na společných kurzech. Cílem je postupně zájemce přesvědčovat, že existuje jediný správný způsob čtení bible, a to ten, který přináší korejský duchovní I Man-hi.

Jeho jméno, stejně jako název Sinčchondži, se ale frekventanti přednášek dozvídají až těsně před vstupem do sekty. Ten je stvrzen podpisem.

Nenápadné učení

„První čtyři týdny probíhalo jakési síto lidí, kteří projevovali větší zájem. Prakticky se jednalo o čtení bible tak, jako probíhá v kostele, pouze se setkání konala online,“ popisuje Eva s tím, že průběh prvního měsíce a půl nebudil podezření, že by za setkáními mohlo být něco víc než jen společné porozumění knize všech křesťanů.

V dalších týdnech se na lekcích zintenzivňuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější