Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dva klíčové souboje podzimu. O co se hraje v předvolebním finiši?

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Dva měsíce před volbami se odehrávají dva velké souboje. Jedním z nich je hra o vítěze. Pro složení budoucí většiny ale může být paradoxně významnější, které strany nakonec propadnou pod pětiprocentní hranici.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pouhé dva měsíce před důležitými sněmovními volbami je rozložení sil poměrně zamotané. V čele preferencí se pohybují tři silná uskupení, o složení vládní většiny může nakonec rozhodnout, kdo všechno projde do dolní komory Parlamentu.

Červencový volební model agentury Median ukázal, že nejblíže vítězství má nyní ANO, které by volilo 26 procent lidí. Předseda hnutí Andrej Babiš tak dokázal se svými lidmi udržet podporu, kterou mu stejná agentura přisoudila na začátku léta.

Pro ANO jde o solidní číslo. Dlouhodobý hegemon české politiky, který pravidelně získával v průzkumech hodnoty kolem 30 procent, totiž po nástupu druhé vlny covidu začal hlasy ztrácet. Na svá minima se ANO dostalo v dubnu, kdy jeho podpora klesla až k hranici 20 %.

V té době analytici a politologové upozorňovali na to, že může jít o dočasný trend spojený s neblahou situací v zemi spojenou s pandemií. A to se skutečně stalo, ANO se z problémů dostalo.

Babišovi se podařilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější