Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš: Vesničku pro syrské sirotky chci stavět za své peníze, ale hledám i sponzory. Už jsem mluvil s Billem Gatesem

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce postavit v Sýrii vesničku pro sirotky ve věku mezi dvěma a deseti lety. Jak ale řekl v rozhovoru pro Deník N, nejde o projekt České republiky. „Dám na to peníze ze svého, ale určitě budu hledat sponzory i ve světě. Potkal jsem se také s Billem Gatesem a mluvil jsem s ním o tom,“ řekl Babiš.

Ohlásil jste záměr vybudovat v Sýrii vesničku pro sirotky. Kdo bude celou stavbu organizovat a zaštiťovat?

Zaprvé je to pouze moje iniciativa. Není to záležitost státu, hnutí ANO ani vlády. Firma Cubespace udělala na moje náklady projekt. Máme v nabídce pozemek o velikosti 20 tisíc metrů čtverečních. Naši lidé se tam byli podívat, pozemek bude nyní zasíťován. Projekt je udělán na pět tisíc metrů, je na hlavní silnici mezi Damaškem a Bejrútem.

Proč to bude dělat firma Cubespace?

Požádal jsem ji, aby na základě projektu, který udělali, a na základě své technologie modulárních staveb spočítali, kolik to bude stát. Stavějí rychle a ekonomicky. Velkou roli bude hrát doprava. Včera jsem požádal prezidenta Červeného půlměsíce, aby nám na místě sehnali někoho, kdo by vše spočítal a zařídil, aby to postavily syrské stavební firmy. My bychom si to porovnali a následně postavili.

Proč nemůže na výstavbu přispět stát a místo toho se bude zřizovat nadace? Kdo bude jejím správcem?

Je to humanitární projekt, vymyslel jsem ho a rozhodl jsem se, že na to založím nadaci a budu oslovovat sponzory a dárce z celého světa, kteří by to zafinancovali. V tuhle chvíli ještě nevím, kolik to bude stát.

Máte alespoň odhad?

Zatím netušíme, ale je to v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější