Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dlužíte obci pár stovek za odpad a tornádo vám sebralo dům? Nemáte nárok na státní dotaci

Tornádo na Hodonínsku připravilo o střechu nad hlavou tisíce lidí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tornádo na Hodonínsku připravilo o střechu nad hlavou tisíce lidí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Lidé z Hodonínska, kterým tornádo poškodilo či zbořilo dům a jsou zároveň v exekuci, insolvenci nebo byli odsouzení za některé trestné činy, nemají nárok na dotaci až pět milionů korun na nové bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj říká, že stát nemůže za tyto lidi platit dluhy, protože hrozí, že by jim dotaci sebral exekutor. Humanitární organizace pracující v terénu mají opačný názor.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rodina, která nezaplatila obci pár stovek za odpad, a má proto exekuci na účet. Muž, který skončil v práci, měsíc byl nezaměstnaný a nepřihlásil se ke zdravotnímu pojištění, takže mu o dva roky později spočítala pojišťovna dluh na sto padesát tisíc. Dozvěděl se o něm až z obsílky exekutora.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější