Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zrod planetárního vědomí? Co už změnila a co ještě změní epidemie covidu-19

V rámci mezinárodního programu pomoci COVAX dorazily vakcíny vyrobené v Indii do somálského Mogadišu. Foto: ČTK/AP
V rámci mezinárodního programu pomoci COVAX dorazily vakcíny vyrobené v Indii do somálského Mogadišu. Foto: ČTK/AP

Analýza Jiřího Pehe: Epidemie nemoci covid-19 vypukla před rokem a půl – na přelomu ledna a února roku 2020. Už několik měsíců poté, co se změnila v globální pandemii, se začaly objevovat úvahy, že zásadním způsobem promění fungování lidské civilizace, politiky národních států i mezinárodní vztahy.

Mnohé předpovědi pronesené v prvních měsících po vypuknutí pandemie se ale nenaplnily – zejména ty o oslabení nadnárodních struktur, kupříkladu Evropské unie, na úkor národních států. Podobně tomu je s predikcemi, že překotné uzavírání hranic národních států, kterého jsme byli v prvních měsících po vypuknutí pandemie svědky, výrazně zpomalí, popřípadě dokonce zastaví ekonomickou globalizaci.

Nejedna z výše zmíněných předpovědí vznikla jako důsledek tlaku na přední světové myslitele, aby ve zmatku, který zavládl v prvních měsících po vypuknutí pandemie, vysvětlili světové veřejnosti, co se vlastně děje a jaké to bude mít dopady. I kvůli tomuto spěchu se mnozí mýlili. Osmnáct měsíců s pandemií – ač ještě není u konce – je ale dostatečně dlouhá doba, abychom mohli ve světle dosavadních zkušeností a trendů nabídnout věrohodnější závěry.

Globální zdravotní kalamita především ukázala, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější