Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéfka pražské hygieny popisuje, kde seděli sportovci v letadle

Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Deník N dnes na základě vyjádření šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové informoval o tom, že nakažení sportovci seděli v letounu směřujícím do Tokia v okolí neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka. Tiskový mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík posléze tato vyjádření označil v tiskové zprávě za nepravdivá, proto jsme se rozhodli přepis rozhovorů s pražskou hygieničkou zveřejnit.

Deník N hovořil se šéfkou pražské hygieny o letu českých olympioniků do Tokia celkem třikrát, autorka textu se opakovaně ujišťovala, zda jsou uvedené citace správné a korektní. Jágrová například neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka označila za „pacienta nula“. „On byl 15. 7. zhruba hodinu v kontaktu se dvěma osobami a až 18. 7. se ukázalo, že jsou dva lidé nakaženi. (…) Určitě se nedá říci, že by věděl o tom, že je pozitivní, protože odletěl a první výsledky těch dvou lidí, se kterými se viděl, byly až několik dní po odletu,“ řekla k tomu Jágrová. Popsala také, kde sportovci podle svých svědectví i vyjádření Českého olympijského výboru ve vládním speciálu seděli.

Zveřejňujeme pouze poslední ze tří rozhovorů, protože otázky i odpovědi se s těmi předchozími ve velké míře překrývají.

Jak jste určovali zasedací pořádek?

Požádali jsme ČOV, aby se nám pokusil zmapovat, jak v letadle seděli. Oni nám poslali nějakou variantu, kterou pak ještě doplňovali, takže máme zasedací pořádek. Ten jsme konfrontovali se šesti nakaženými členy výpravy a všichni se shodli, že to takto bylo. Oni neznali všechny funkcionáře jménem, ale věděli třeba, že vedle seděl sportovec…

V podstatě potvrdili to, že seděli v rozmezí dvou až tří řad za panem doktorem Voráčkem, u kterého byla zjištěna první pozitivita.

K paní Nausch Slukové – ona potvrdila, že seděla nejblíž panu Voráčkovi?

Seděla v rozmezí dvou až tří řad.

A o uličku vedle seděl pan Perušič.

Přes uličku seděl vedle jejího manžela pan Perušič. Takže seděli vedle.

Nechtěli jsme dělat dramatické závěry, ale z těch šesti jich pět sedělo víceméně pohromadě. Voráček, Nauschovi, Širuček i Perušič seděli víceméně v jednom sektoru toho letadla.

Jak si vysvětlujete, že nešli do karantény?

Naše hygiena těm lidem nedávala izolace. Já nevím, jaké měli Japonci požadavky.

Správně by měla jít do izolace i Nausch Sluková, která byla u doktora Voráčka?

Já nevím, jestli šli, nebo nešli. Mám tady, že 17. 7., když přiletěli, byl pozitivní Voráček a 19. a 20. byli další, takže nevím, koho nahlásili, nebo nenahlásili. Tu informaci jsem nepožadovala, protože pro nás nic neznamenala.

Vyžádáte si něco od japonské ambasády?

My máme pátrat po zdroji nákazy. Zdroj nákazy byl evidentně na tom letu, takže nám to stačí a nic dalšího řešit nebudeme, jestli si ČOV nebo Národní sportovní agentura o tu informaci diplomaticky požádají…

My jsme dostali zasedací pořádek z ČOV, ten jsme konfrontovali se šesti nakaženými a oni se shodli, že to takto bylo.

Podle zasedacího pořádku, který máte, tedy paní Nausch Sluková seděla vedle manžela zhruba dvě řady za panem Voráčkem.

Všichni ti, kteří byli pozitivní, naplnili to pravidlo plus minus dvě až tři řady od osoby, která může být tím index case (pacient nula, pozn. red.).

Kdyby hypoteticky řekli, že Voráček sedí ve třetí řadě, Nausch sedí v řadě první a Perušič sedí v řadě čtvrté, naplňovali by pravidlo, které má letecká společnost (…), že tyto osoby jsou ohrožené.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Olympijské hry

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější