Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úředníky neochránil. Jak se politici naučili využívat služební zákon

Zákon o státní službě funguje více než šest let. Ilustrace: Pavel Polák
Zákon o státní službě funguje více než šest let. Ilustrace: Pavel Polák

Počítalo se s ním už při rozdělování Československa a intenzivně se řešil i při vstupu do Evropské unie. Zákona o státní službě se nakonec Česko dočkalo až v roce 2014 jako poslední země Unie. Debaty byly dlouhé, očekávání vysoká a politický odpor silný. Patovou situaci rozhýbala až hrozba, že bez jeho přijetí nepůjde čerpat unijní miliardy. Zabránil zákon politickým zásahům do nezávislého rozhodování? Zefektivnil práci úředníků a umí je ochránit?

Zbývaly dva dny do Štědrého dne roku 2017 a na Úřadu vlády bylo tehdy i v předvánočním čase zjevně rušno. Nové vedení mělo Česko teprve od poloviny prosince, do premiérského křesla po přesvědčivém vítězství ve sněmovních volbách usedl Andrej Babiš. A tehdy ve Strakově akademii jeho jednobarevný kabinet složený pouze z nominandů hnutí ANO schválil úpravu takzvané systemizace.

Změnu v uspořádání úřadů na další rok – v počtu míst, organizační struktuře nebo rozpočtech – přitom už tehdy odklepl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Původně schválený návrh z října 2017 byl Sobotkovým kabinetem poprvé změněn v listopadu, podruhé pak na začátku prosince. A když o zhruba týden později jmenoval prezident Babiše premiérem, v pořadí třetí úpravu systemizace provedla čerstvá vláda ještě 22. prosince.

Ačkoli téměř třicetiprocentní zisk stačil hnutí ANO ve volbách na vítězství a přesně 78 poslanců ve dvousetčlenné dolní komoře, k sestavení vlády s důvěrou tehdy vedla ještě dlouhá cesta. Takzvaná první Babišova vláda totiž v polovině ledna odcházela z Poslanecké sněmovny bez důvěry a musela podat demisi.

„Chováme se jako vláda, která má pracovat,“ reagoval tehdy Babiš na výtky opozice, že jeho kabinet změny dělá ještě předtím, než Sněmovnu požádal o důvěru. Že by šlo o čistky, odmítl.

A proč je kolem tak cize znějícího slova jako systemizace takové rušno? Jednoduše řečeno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Státní správa

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější