Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Českém ráji testují unikátní vrtulník bez pilota. Místní protestují, majitel pozemků je uráží a úřady tápou

Revoluční model bezpilotního letounu testují v chráněné oblasti Český ráj. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Revoluční model bezpilotního letounu testují v chráněné oblasti Český ráj. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Česká společnost Modelárna LIAZ vyrobila první kusy letounů budoucnosti. Stroje připomínající vrtulník jsou schopny létat bez pilotů sedm hodin v kuse, jejich let lze naprogramovat, či jej řídit na dálku. Nejnovější modely jsou nyní podle zjištění Deníku N testovány v Chráněné krajinné oblasti na dohled od hradu Trosky. Jedné z posledních zkoušek se účastnili i zástupci armády. Potřebná povolení firma má, místním však vadí intenzivní hluk, dvojí metr ochranářů i svérázný podnikatel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Paní Doležalová právě připravuje buchtičky se šodó pro táborníky ubytované v chatkách u hotelu Nebákov na břehu stejnojmenného rybníka. „Je to jako v Kocourkově, tady v CHKO nám toho spoustu zakazují, ale lítat bezpilotním vrtulníkem, to nikomu nevadí,“ stěžuje si majitelka areálu v srdci Českého ráje. „Řešila jsem to už dvakrát s vedením Správy CHKO, ale vždycky mi řekli, že mají povolení a že si holt musím zvyknout. Tak už radši dělám, že nic, a jsem ráda, že sem ještě vůbec jezdí nějací hosté,“ dodává.

Správa CHKO Český ráj potvrzuje, že přijala zhruba deset stížností na intenzivní hluk z letů speciálního stroje Skyspotter 151. Lidem vadí především vysoká a setrvalá frekvence zvuku, který vydává a jenž je umocněn ještě tím, že se pohybuje de facto na místě a poblíž skal – zvuk se tak nese dál do okolí.

Problémem se kromě ochranářů zabývala policie i hygienická stanice. Ta však kontrolu odmítla provést z velmi specifického důvodu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější